Rehberlik

Günümüz ebeveynlerinin 12 hatası-İnfografikli

Günümüz ebeveynleri olarak birçok hata yapmaktayız ve maalesef bunların farkında değiliz. Özellikle kendi aile dinamiğinize gerçekten iyi bir bakış sağlayan uzman psikolog desteği için yüz yüze görüşmediğinizde, evde benzersiz ebeveynlik sorunlarınıza çözüm içeren bir makale bulmayı bekleyemezsiniz. Gençlerinizin ergenlik geçiş döneminde istediğiniz özelliklerin onlarda olmasını garanti edemezsiniz.

Sayfanın en sonunda yer alan günümüz ebeveynleri için hazırladığımız infografiği inceleyin.

Ancak her ebeveyn bu makaleyi alıp evde stresin azaldığını görmek için belirtilen noktaların her birini kendi ev yaşamında uygulayabilir. Çocuklarınızla günlük etkileşimlerinizdeki bu 12 ebeveynlik hatasını karşılaştırarak, siz ve ergeniniz arasında sorumlulukları öğrenmede, daha iyi iletişimde ve güvende bir artış göreceksiniz .

Hayatta herkesin bir rolü var, Ebeveynlik rolü yıllar içinde büyük ölçüde değişti. İnternete, sosyal medyaya ve yetişkinlere uygun içeriğe anında ve sürekli erişim sayesinde, gençliğimiz beyninin ve bedenlerinin istediklerinden daha hızlı büyüyor.Bunu yavaşlatmak ve dikkatli şekilde geliştirebilecek, güvenliğini sağlayabilecek bunları onlar için yapabilecek tek kişisiniz. Dijital Ebeveynlik nasıl yapılır? yazısını mutlaka okumalısınız.

Çocuğunuzun her hevesini vermek

Giyim modasının her yeni fikrine, video oyununa, teknoloji parçasına erişmelerini sağlamak yapılan yanlışlardan birisidir. Buradaki önemli nokta çocuğun gelip geçici her isteğinin karşılanıp karşılanmamalıdır. Kontrol sizde olmalı bunu unutmayın. Sınırlandırma getirebilirsiniz. Bunu bir ceza gibi değil bir davranış değişikliği için yaptığınızı unutmayın.

Ebeveynlik tarzınız ebeveynlerinizin eski yöntemini modeller

Hepimizin genç yaşlarımızda benzer biyolojik değişikliklerle karşı karşıya olduğumuzu düşünürsek, modern dünyamızda psikolojik etki çok farklıdır. 70’lerin ebeveynlik yöntemlerine güvenmek artık pratik değil, nerede olursanız olun. Ebeveynlik modelinizi modern dünyaya göre yeniden uyarlamasınız.

Başkalarının çocuğunuzun hatasını belirtmesini yasaklama

Başka bir ebeveyn çocuğunuzun yanlış davrandığını görürse, bir şey söylediği için onlara kızmamaya çalışın. Bunun yerine, yardım ettikleri için teşekkür ederim, diyebilirsiniz. Unutmayın, buradaki önemli nokta kullanılan üsluptur. Eğer çocuğun karşısındaki kişinin amacı sadece hatalı davranışı düzeltmekse bunda bir sakınca yoktur.

Çocuklarınızı her zaman meşgul etmek için uğraşırsın

Boş kalmasın diye programlarını doldurmak, özellikle ilgilenmedikleri aktivitelerle geri tepebilir. Kendi hobilerini ve ilgi alanlarını bulmak için onlara serbest alan bırakmak, verimlilik için daha iyi bir itici güç olabilir.

Onlara sabır öğretmek için sabırsızsın


Çocuklarınızın sabırlı olmasını istemenize rağmen bu sabrı onlara göstermiyorsunuz. Anında tatmin sözüyle, bu tür davranışların düzenli bir örneğinden yoksun bir gençten sabretmesini beklemek yanlış olur. Ebeveyn olarak çocuklara sabrın nasıl olması gerektiğini kendi hayatınızdan canlı örneklerle göstermelisiniz.

Sonuçları uygulamak için çok meşgul veya çok korkuyorsun

Cezayı sürdürmek, gençleri doğal sonuçlardan kurtarmak, hatta iyi davranışlar nedeniyle ayrıcalıkları erkenden eski haline getirmek çocuğunuza aslında kötülük yapmaktır. Gençlerin eylemlerinin tam etkisini hiç hissetmediklerinde yetişkin dünyası sonuçlarıyla yüzleşmek zorunda kaldıklarında ne kadar zorlanacaklarını hayal edin.

Uzun süreli cezalar, olumlu davranış sergilemede etkili değildir. Önemli olan yapılan davranışın sonuçlarının Münevver olacağını çocuğunuza kavratmaktır. Yetişkin dünyasında bu tarz hareketlerin nasıl tepki çekeceğini açıklayın.

Empati kurmayı unuttun

Yaşamın akışında, genç olmanın ne kadar zor olduğunu unutmak kolaydır. Sürekli duygularının üzerine giderseniz ve öğrenmeleri gereken dersi beklerseniz, çocuğunuzla bağlantı kurmak için önemli bir fırsat kaçırırsınız.

Kendinizle çocuğunuzu kıyaslamayın. “Ben senin yaşındayken” diye başlayan cümleler kurmayın.

Gençlerin hatalarını aşırı eleştiriyorsun


Günümüz ebeveynlerinin neredeyse tamamında olan hata. Hatalarını eleştirmek yerine çocuğunuza yardım etmeye odaklanın. Eğer sürekli kusurlarını gösterirseniz, güçlü yönlerini gözden kaçırmaya başlarlar. Herkesin hata yapabileceğini, hataların düzeltilebileceğini belirtiniz

Zararlı alışkanlıklar ve yetişkinlik gibi önemli konular hakkında gündelik konuşmalardan kaçınıyorsun

Gençleri çok yakında bu yetişkin konulara maruz bırakmaktan çok endişe ediyoruz. Onların sahip oldukları ilk ve en etkili kaynak olma şansını kaçırıyoruz. Ebeveynlerinden öğrenmek yerine, yanlış bileğileri akranlarından öğreniyorlar.

Gençlerin sonsuza kadar en iyi arkadaşı olmaya çalışıyorsun

Ya bir ebeveyn ya da arkadaşsınız. Her iki kartı da oynayamazsınız. Ama şu anda en çok ihtiyaç duydukları şey, rahatlama ve destek sunan bir ebeveyn.

En çok karşılaşılan problemlerden biri, ben çocuğumla arkadaş gibiyim. Anne-baba gibi değiliz. Peki ama doğruyu, yanlışı gösterecek ebeveyne ihtiyacı olduğunda neredesiniz. Çocuğunuzun zaten arkadaşları var.

Rekabetçi ebeveynlik yapıyorsun


Diğer ebeveynleri, çocuklarını veya aile dinamiklerini yargılamayı bırakın. özellikle ailenizi başkasıyla karşılaştırmaktan kaçının.

Başkalarının yaşam deneyimlerine dayanarak kendiniz için yanlış beklentiler oluşturmak istemezsiniz. Çocuğunuza güven tazeleyici konuşmalar yapmaya çalışın.

Çocuğunuzdan beklediğin davranışı modellemelisin

Çocuklar ebeveynlerini rol model alırlar. Davranışlarınız çocukların sabır, saygı, dürüstlük, zaman yönetimi öğrendiği yerdir. Hayatları boyunca her durumda için örnek olacak davranışları sizlerden göreceklerdir.

Çocuklarınızın yapmasını istemediğiniz davranışları onlara göstermeyin. Eğer istenmeyen davranışları gösterirseniz bu tarz davranışlar çocuk tarafından normal kabul edilir ve yapmakta sakınca görmez.

Günümüz ebeveyn hataları – İnfografik

Günümüz ebeveynlerinin 12 hatası-infografik
Günümüz Ebeveylerinin 12 Hatası – İnfografik

SSS Sıkça Sorulan Sorular

Ebeveyn nedir?

Ebeveyn anne baba demektir. Bir çocuğun yetiştirilmesinden sorumlu kimsedir. Genelde anne, baba demek yerine her ikisini de kastetmek için ebeveyn kelimesi kullanılır.

Ebeveynlerin yaptığı hatalar sadece bu kadar mı?

Tabiki daha fazla olabilir. Bu makalede önemli görülen 12 hataya yer verilmiştir.

Anne baba olarak gerekirse uzman psikolojik destek almalı mıyız?

Günümüz ebeveynleri sorunları denemelerinize rağmen çözemiyorsanız ya da çok zorlanıyorsanız alanında uzman pedagog veya psikolog desteği almanız sorunu çözmenize yardımcı olacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu