Ebeveynler için yardımcı uygulama: Google Family Link
Ebeveynler olarak gelişen ve sürekli değişen bu dijital dünyada çocuklarımızı korumak için mücadele ediyoruz. Sanal dünyada çocukların zarar görmesini engellemek daha karmaşık bir hal almaya başlıyor. Bir süre sonra acaba çocukları korumak için kullanabileceğimiz uygulamalar var mı? diye düşünmeye başlıyoruz. İşte Family Link ile birçok özelliği çocuğunuzun cihazında kısıtlayabilirsiniz. Daha fazla denetim gerçekleştirebilirsiniz.
Çocukları sanal dünyada kontrol etmek için bir çok güvenlik uygulaması var. Ancak uygulama seçerken güvenilir şirketleri tercih etmek gerekir. Asıl odaklanmanız gereken konu ise sanal dünyanın kurallarını, mantığını çocuğunuza ebeveyn olarak anlatmanız gerektiğidir. Dijital dünyada dijital ebeveyn olmasınız. Dijital ebeveynlik yazısını okuyun. Bu uygulama ebeveynler için oldukça kullanışlı özellikler sunmasına rağmen, şunu unutmayın, hiçbir yazılım tam koruma sağlamaz.
Family Link uygulaması size asla %100 kontrol sağlamaz. Bunu unutmayın. Asıl kontrol mekanizması çocuğunuzu bilinçlendirmek olmalıdır. Günümüz ebeveynlerinin hataları yazına göz atın.
Çocuğunuzun cihazına bir takım kısıtlamalar getirmenize yardımcı olur.
İçindekiler
Google Family Link Nedir?
Google’ın sunduğu Family Link uygulaması, çocuklar Android cihazlarını kullanırken ebeveynlerin denetimi ellerinde tutmasına yardımcı olur ve aileleri için bazı temel dijital kurallar belirlemelerine olanak tanır.
Yani ebeveyn telefonuna Google Family Link Ebeveyn uygulamasını, çocuğunuzun telefonuna da Google Family Link Çocuk ve Genç uygulamasını yükleyip yönergeleri takip ederek kuruyoruz.
Eğer çocuğunuza açtığınız Google hesabı çocuk hesabı ise (13 yaş ve altı) Youtube programı kullanılamaz. Youtube web sitesi kullanılamaz. Youtube izin vermek istiyorsanız çocuğunuzun Google hesabının yaşını 13 yaş üzeri ayarlayın.
Family Link hangi cihazlarda çalışır?
Çocuklar ve gençler için
7.0 (Nougat) ve sonraki sürümlere sahip Android cihazlarda çalışır. Android’in 5.0 ve 6.0 (Lollipop ve Marshmallow) sürümlerinin yüklü olduğu cihazlarda da kullanılabilir.
Ebeveynler için
Ebeveynler Family Link’i, 5.0 (Lollipop) ve sonraki sürümlere sahip Android cihazlar ile iOS9 ve sonraki sürümlere sahip iPhone’larda kullanabilir.
Family Link Nasıl kurulur?
Ebeveynler kendi telefonuna PlayStore’dan Family Link Ebeveyn uygulamasını kurar. iPhone için Family Link Ebeveyn
Çocuğun telefonuna da Family Link Çocuk ve Genç uygulamasını kurar. Çok eski android sürümü olan (5.0 gibi) telefonlara yüklenmeyebilir.
- Çocuğunuzun cihazını yanınıza alıyorsunuz
- Çocuğunuzun bir google hesabı yoksa yaratın.
- Çocuk hesabı oluşturursanız (13 ve altı) YouTube çalışmaz.
- Google üzerinde bir Aile yaratın. Çocuğunuzu bu aile grubuna dahil edin. Bu işlemi isterseniz uygulamayı kurduktan sonra uygulama içerisinden de yapabilirsiniz.
- Çocuğunuzun cihazında çocuğunuz için yarattığınız hesapla oturum açın.
- Google Play Store‘dan Ebeveynler için Google Family Link uygulamasını üzerinden kendi cihazınıza yükleyin.
- Family Link Ebeveyn uygulamayı açtığınızda önceden kurduğunuz Aile Grubunu size gösterilir. Yoksa da ayarlardan oluşturabilirsiniz.
- Aile üyeleri arasından çocuğunuzun hesabını seçin, yoksa ekleyin.
- Uygulama size adım adım yönergeler verecek.
- Çocuğunuzun cihazına “Çocuklar ve Gençler için Google Family Link” uygulamasını yükleyin
- Uygulama size bir kod verecek. İki cihazı birbiriyle eşleştirecek.
- Uygulamayı çalıştırdığınızda cihaz ve çocuğunuzun hesabını seçin ve devam edin
- Ebeveyn telofunundaki kodu isteyecek, kendi cihazınıza bakın Ve kodu girin.
- Uygulama sürümüne göre kurulum aşamalarında değişiklik olmuş olabilir.
Uygulama aşamalarına başladığınızda sizden çocuğunuzun cihazı kullanımı ile ilgili bir dizi ince ayar yapmanızı isteyebilir. Bu ayarları o anda yapabilirsiniz. Yada aynı ayarları kendi cihazınıza yüklediğiniz uygulama üzerinden de sonra yapabilirsiniz.
Uygulamayı yükledikten sonra istediğiniz ayarları yine yükleme esnasında yada sonra yapabiliyorsunuz.
Etkinlikleri görüntüleyin süreleri yönetin
İlk kurulumda eğer yüklediyseniz çocuğunuzun telefonda hangi uygulamaları yüklediğini biliyorsunuz. Ancak hangi uygulamaları ne kadar kullandığı gibi bilgileri de bilmek istemez misiniz? Telefonu veya tableti günde iki saat kullansın sonra kilitlense nasıl olur? Bunun gibi birçok ebeveyn ihtiyacını Google Family karşılamaktadır.
- Hangi uygulamaları ne kadar kullandığını görün.
- Uygulama bazında kullanım süresi tanımlayabilirsiniz.
- Kilitlenen cihaza ek süre tanımlayabilirsiniz.
Cihazın uygulamalarını yönetin
Cihaz uygulamalarının neden ebeveynlerin denetiminde olması gerektiği çocuğa açıklanmalıdır. Gerekli uygulamalara ne kadar izin vereceğinizi belirtin. Herşeyin çocukların güvenliği için olduğunu çocuklarınıza açıklayın. Bunu ceza olarak değil kontrol amaçlı kullanın.
- Ebeveyn onayı olmadan cihaza uygulama kurulmaz. Ebeveynin cihazına onay için bildirim gelir.
- Ebeveyn isterse Play Store yaş sınırı getirip istenmeyen uygulamaları görmesini engeller.
- İstenirse daha önceden kurulmuş bir uygulamayı yasaklatabilirsiniz. Yasakladığınız anda uygulama çocuğunuzun cihazından silinir.
- Uygulamalara günlük kullanım süresi koyarak kullanımını sınırlandırabilirsiniz.
Ekran Başında Kalma Süresini Belirleyin
Cihazı etkili kullanmanın önemini çocuğunuza anlatın. Neden ekran süresinin olması gerektiğini kavratın. Ekran başındaki süre için birçok seçeceğiniz mevcut. İstediğiniz an cihazın ekranını kilitleyebilirsiniz. Sadece arama, kamera gibi temel kullanımlar için izin verilir. Çocuğunuz gece kalkıp telefonunu habersiz eline alsa da uyku saati ayarladıysanız kullanamayacaktır.
- Günlük cihaz ekran kullanımını sınırlandırın.
- İstediğiniz gün için farklı süreler belirleyin.
- Süre dolunca cihaz sadece arama yapmak gibi temel ihtiyaçlar için kullanılabilir. Diğer özellikler kilitlenir.
- Uyku zamanı belirleyin. Belirlediğiniz saatte cihazı kilitler ve ekranda uyku saati yazar.
- Belirlediğiz saatte tekrar açılır.
Çocuğunuzun konumunu görün
Günümüzde ebeveynlerin en çok merak ettiği konuların başında acaba çocuğum nerede? Okuluna gitti mi? Eve geldi mi? gibi sorular gelmedikleri. Bu soruların cevabını uygulama ile çözebilirsiniz. Unutmayın cihazın internet ve GPS ayarının açık olması gerekir.
- Çocuğunuzun konumunu anlık olarak görebilirsiniz.
- Konum için internet servisinin çalışıyor olması gerekir.
- Ulaşmak istediği yere gidip gitmediğini konumdan takip edebilirsiniz.
İnternet sitelerine erişimi belirleyin
Çocuğunuzun kullandığı cihaza çocuk hesabı açılıp uygulama kurulduğunda Chrome üzerinde Google hesabından çıkış yapamamakta, hesap değiştirememektedir. İsterseniz bu ayar değiştirilebilmektedir.
Chrome üzerinden kullanıldığında,
- İnternet siteleri sınırlandırılabilir.
- Tüm internet sitelerine izin verebilirsiniz.
- Yetişkin sitelerini engelleyebilirsiniz.
- Kendi isteğinize göre filtre oluşturabilirsiniz.
Cihazı kilitleyin
Gerekli durumlarda tek tuşla cihazı kilitleyebilirsiniz. Örneğin ders çalışma saati, yemek saati gibi durumlarda cihazın özelliklerinin kullanılmasını engelllemek istediğinizde cihazı kilitleyebilirsiniz.
Cihazın ayarlarını yönetin
- İsterseniz ekran desen şifresini değiştirebilirsiniz.
- isterseniz cihazın ekran kilit şifresini değiştirebilirsiniz.
- İsterseniz ebeveynden onay almadan uygulama yüklemesine izin verebilirsiniz.
Sonuç
Ebeveynler olarak çocuklarınıza sosyal medyayı, interneti, kısacası sanal dünyayı nasıl kullanacağını öğretmelisiniz. Bu tarz uygulamalar sadece size kısıtlı denetim mekanizmaları sunar.
Asıl denetim mekanizması ebeveyn ve çocuğun kendisi olmalıdır. Bu açıdan konuya yaklaşarak dijital dünyada çoçuğunuzu daha iyi koruyabilirsiniz.
Asla Family Link veya başka yazılımlara tam olarak güvenmeyin. Güvenmeniz gereken çocuğunuzun kendisidir. Bu nedenle:
- Çocuğunuzla bir araya gelin.
- Dijital dünya hakkında sohbet edin.
- Dijital dünyanın ne olduğunu açıklayın.
- Dijital dünya ile gerçek dünyanın kurallarının aynı olduğunu belirtin.
- Cihaz ve internet kullanımı ile ilgili kurallar belirleyin.
- Bu ve benzeri programları sadece çocuğun interneti ve cihazı doğru kullanması için teşvik edici bir uygulama olduğunu anlatın.
- Çocuğunuza güvendiğinizi söyleyin. Ancak her ebeveynin çocukların güvenliği için haklı endişeleri olabileceğinden bahsedin.
Son olarak tekrarlarsak, en iyi kontrol mekanizması çeşitli uygulamalar değil, bilinçli ebeveynlerin yetiştirdiği bilinçli çocuklardır.
Yazılımlar size sadece bir takım denetimler verir. Önemli olan kendimiz.
Sık sorulan sorular
Google Family Link ile ilgili temel sorulan sorular aşağıda yer almaktadır. Uygulama ile ilgili ayrıntılı sorular için Google’ın hazırladığı SSS konusunu inceleyin.
Hayır. Hiçbir uygulama bu güveni sağlayamaz. Asıl güveni çocuğunuzu bilinçlendirerek sağlayabilirsiniz.
Uygulama Chrome üzerinden kullanıldığında filtre seçeneği vardır. İsterseniz kendiniz de girilmesini istemediğiniz siteleri ekleyebilirsiniz. Ancak uygulama zararlı sitelerin hepsini tespit edemez. Yani engelleseniz bile çocuk bir şekilde ulaşabilir.
Family Link Ebeveyn uygulaması hem android (6 ve üzeri) sistemleri hem de IOS (9 ve üzeri) sistemlerinde çalışır. Family Link Çocuk ve Genç uygulaması ise sadece android cihazlarda çalışır.
Çocuk cihazı internete bağlı ve GPS açık olduğu sürece görebilirsiniz.
Evet gerekli. Siz değişiklik yapsanız da bunların çocuk cihazda etkinleşmesi için internetin açık olması gereklidir.