Ders çalışma odası nasıl olmalı? En kolay ders çalışma ortamı yaratma
Ders çalışma odası hazırlamanın püf noktaları
Verimli ders çalışma doğru ayarlanmış bir ders çalışma ortamı ile doğrudan ilgilidir. Bunun içinde ders çalışma odası ilk şarttır. O zaman ders çalışma odası nasıl olmalı?
Verimli ders çalışmak için etkili ders çalışma yöntemlerini kullanmak önemlidir. Buradaki Etkili ders çalışma yöntemleri Feynman ve Pomodoro yazımı okumalısınız.
Şöyle bir gözünüzde canladırın. En iyi ders çalışma tekniklerini kullanıyorsunuz ama çalışma odanız düzensiz veya yok. Sizce başarılı olabilir misiniz?
Verimli ders çalışmak için uygun ortam yaratmalısınız. Ders çalışmaya istekli olman başarılı olmanın ilk anahtarıdır. Ancak seni ders çalışma konusunda destekleyecek motive edecek bir ders çalışma ortamına ve ders çalışma odasına ihtiyacın olacaktır.
Aslında ders çalışma odası nasıl olmalıdır? Sorusunun cevabı Ders çalışma odası nasıl olmamalıdır? Sorusunda saklı.
İçindekiler
Çalışma Ortamının Genel özellikleri
- Ders çalışma ortamı için öncelikle ayrı bir ders çalışma odası olması gerekmektedir.
- Ders çalışma ortamı her şeyden önce düzenli olmalıdır. Düzen varsa huzur vardır.
- Karışık bir ders çalışma ortamı isteksizlik uyandıracak, ilerlemenize olumsuz etki sağlayacaktır.
- Çalışma masanızı ışık alacak şekilde yerleştiriniz. Pencereye doğru değil pencereden gelecek ışığı alacak şekilde olmalıdır.
- Bulunduğu ortamda kendini rahat ve iyi hisseden bir öğrenci tüm ilgisini dersine verebilir. Dikkat dağınıklığı sorunu da çözebilir. Çünkü dikkat dağınıklığı olan bir çocuğun, ortamda bulunan renkli resimler, televizyon, bilgisayar gibi şeyler yüzünden zaten toplayamadığı dikkati büsbütün farklı yerlere gidecektir.
- Bu nedenle gereksiz hiçbir şeyi çalışma odasına koymayınız.
- Ders çalışma ortamı amacına uygun olmalıdır. Yani siz bu çalışma odasında ne tür bir çalışma yapılmasını istiyorsunuz? Bu çalışma için gerekli olanları seçin olmayanları ayırın.
- Ders çalışma odası yeterince geniş olmalıdır.
- Odanın aydınlatması iyi olmalıdır.
Çalışma masası özellikleri
Ders çalışma masası mutlaka olmalıdır.
- Çalışma masanızı odaya göre seçin. Çok büyük bir masa kötü bir tercih olabileceği gibi odaya fazla mobilya sığdırayım diye küçük bir çalışma masası da seçmek kötü bir tercih olacaktır. Öğrencinin rahatlıkla çalışabileceği büyüklükte olmalıdır.
- Ders çalışma masanını pencerenin önüne değil, pencereden gelen ışığı alacak şekilde yerleştirin. Burada önemli olan çalışma masasında ders çalışılırken oturma pozisyonuna göre pencere sağda ve solda olmalıdır. Otururken pencereye sırtınız dönük olmamalıdır.
- Çalışma masanızı mümkünse kapıya yakın olmayacak bir konuma yerleştiriniz.
- Çalışma masasına uygun ders çalışma koltuğu seçiniz. Çok yumuşak ve çok rahat olmamalıdır. Aksi takdirde çalışırken uyku gelmesine neden olabilir.
Ders çalışma sandalyesi nasıl olmalı?
Ders çalışırken dikkatinizin dağılmaması için sandalye seçimini özenle yapmalısınız.
- Çalışma sandalyenizin dik olmasına dikkat etmelisiniz. Oturma pozisyonunuz dikkatinizin toplanmasına veya dağılmasına doğrudan etki eder.
- Aşırı rahat çalışma sandalyesi veya çalışma koltuklarından kaçınmalısınız. Bir süre sonra uykunuzu getirebilir.
- Çalışma sandalyenizin sırt bölümü de tıpkı oturma bölümü gibi çok yumuşak olmamalıdır.
- Ayarlanabilir sandalyelerin kullanımı daha rahat olur.
- Kol dayama bölümü olan çalışma masası sandalyelerini tercih edin.
- Tekerlekli sandalyelerden kaçınmalısınız. Sürekli hareket esen sandalye dikkat dağıtır.
Çalışma Odası Işık açısı ve yoğunluğu.
Çalışma odasında ışığın yoğunluğu ve konumu önemlidir.
-
Oda tercihi yaparken yeterince doğal ışık (gündüz ışığı) alan bir odayı tercih ediniz.
- Çalışma odasının ortasında güçlü bir 💡 ışık olmalıdır. Çok sönük veya loş ışklar da gözü yormaktadır.
- Işık oldukça önemlidir. Bu nedenle tepeden gelen aydınlatma akşam vakti çalışırken masanın üzerinde gölgenizin yansımasına neden olabilir. Bu durum hatalı ışık almanıza neden olur ve sizi rahatsız eder. Bu nedenle mutlaka çalışma lambası olmalıdır.
- Çalışma lambanızın çok güçlü olmasına gerek yoktur. Gece vakti tepeden gelen ışık gölge yapacağından çalışma masanızın yan tarafına yerleştireceğiniz bir çalışma lambası gölgeyi ortadan kaldıracaktır. Size gündüz hissi verecektir.
Ders Çalışma Odası Kitaplık seçimi
Ders çalışma ortamı için kitaplık kullanımı şarttır.
- Ders çalışma odanızda bir kitaplığınız olsun. Kitaplığınızın gösterişten çok kullanışlı olmasına dikkat etmelisiniz.
- Ders çalışma odanızdaki alana göre kitaplık seçiniz. Kitaplığın uygunluğunu anlamak için çalışma odanızda ne kadar yer kapladığını hesaplayın.
- Kitaplığınızı çalışma masanızın hemen yanına koyunuz. Gerektiğinde hemen kullanabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken şey, pencereden gelen ışığı kapatmayacak şekilde pencerenin aksi yönünde olacak şekilde çalışma masanızın yanına koyunuz. Eğer ışığı engellemiyorsa veya fazla ışık alıyorsa pencere tarafına da koyabilirsiniz.
Ders duvarı
Ders Duvarı bölümü olmalıdır.
- Ders duvarı, çalışma masasının önündeki duvardır. Öğrenci ders duvarını etkin şekilde kullanabilmeli ve çeşitli notlar alabilmelidir.
- Ders duvarı resimdeki gibi pano şeklinde de olabilir. Eğer çık olsun istiyorsanız kendiniz de tasarlayabilirsiniz..
- Birçok ebeveyn duvarda not istemediğinden bu ayrıntıyı gözardı etme hatasına düşmektedir. Öğrencinin öğrenmesini kolaylaştırmakta olduğunu ve not alma alışkanlığını kazandırdığını unutmaktadır.
- Basit de olsa ders duvarı köşesi mutlaka olmalıdır.
- Çalışma odasının görüntüsünü bozacağı kaygısı taşıyorsanız resimdeki gibi çık tasarımlar yapabilirsiniz.
- Çalışma odasının amacını unutmayın.
- Bu tarz bir yeriniz yoksa oda kapısının iç kısmını(çalışma odasına bakan yüzü) kullanabilirsiniz.
Açık renkler
Çalışma odasında açık renkleri tercih edin.
- Çalışma odasının duvarlarında karanlık veya kapalı renkler, koyu renk perdeler ve duvarların posterlerle karmaşıklık olmuş duvarlar tercih etmeyin. Çünkü öğrencinin ders çalışırken dikkatinin dağılmasına neden olacaktır.
- Açık renk duvarlar ve doğal ışığın en fazla seviyede içeri girmesini sağlar. Doğal ışık her zaman önemlidir. Aydınlık ortamlar öğrenciyi zinde tutar ve dikkatini çalıştığı konuya vermesine yardımcı olur.
- Açık renkler, Öğrencide/kişide ferahlık hissi uyandırır. Bu nedenle psikolojik olarak kendini bu tarz bir ortamda daha rahat hisseder.
Ders ve eğlence
Ders ve eğlence arasındaki dengeyi dikkatli kurun.
- Ders çalışma odası aynı zamanda öğrencinin zamanının büyük bölümünü geçirdiği bir ortam olduğunu, kendisine ait özel bir oda olduğunu unutmayın.
- Öğrencinin çalışma odasında sevdiği etkinlikleri yapmasına izin verin. Örneğin gitar çalmak gibi. Burada dikkat etmeniz gereken nokta öğrencilerin hobileri ders çalışırken dikkatini dağıtmamalı. Örneğin çalışma odasında gitarı olabilir. Ancak bu gitarın konumu çalışırken gözüne takılmayacak bir yerde olmalıdır.
Aksesuarlar
Gereksiz aksesuarların dikkati dağıtmasına izin vermeyin.
- Gereksiz eşyalarla odayı doldurmayın. Tv, müzikçalar vs. olmasın.
- Bilgisayar gerekli ise dikkati dağıtmayacak şekilde kapalı ve dikkat çekmeyecek konumda olmalıdır.
- Süslü baza başlıkları kullanmayın. Daha doğal daha dikkat çekmeyen ama şık baza başlıkları kullanabilirsiniz.
- Duvarlarda gereksiz posterler olmamalı. Özellikle de çalışma masasının karşısına kesinlikle koymayın. Eğer poster tarzı etkinlikler çalışma odasında olacaksa çalışırken görmeyeceği bir konuma yerleştirmeniz öğrencinin dikkatinin dağılmamasını sağlar.
- Rengarenk çalışma odası yapmayın. Duvar kağıdı kullanacaksanız yine tercihiniz sadelik ve şıklıktan yana olsun.